Deze pagina afdrukken
19 mei 2020
Cybercriminelen grijpen hun kans nu iedereen thuiswerkt

Cybercriminelen grijpen hun kans nu iedereen thuiswerkt

 
Gelezen: 1227 keer

Nu er massaal wordt thuis gewerkt, kunnen internetcriminelen eenvoudiger bij organisaties inbreken. Via thuisnetwerken is het makkelijker binnendringen dan wanneer er gewoon op kantoor wordt gewerkt. Meer alertheid is geboden.


Phishing, gijzelsoftware, valse facturen, ceo-fraude, enzovoort. Cybercriminelen kunnen op allerlei manieren hun slag slaan. Nu half Nederland door de coronacrisis niet meer naar kantoor gaat, lopen organisaties meer kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden.
Juist nu veel mensen vanuit huis werken en daardoor niet even naar een collega kunnen lopen, last hebben van stress en onder druk staan, zijn ze minder alert op afwijkende zaken.

Hackers richten hun campagnes op de meest getroffen landen en staten, aangezien de mensen die er wonen meer kans hebben om in de val van hun misleidende berichten te lopen. Spear phishing e-mails, frauduleuze URL's en zelfs schadelijke apps maken misbruik van angst en misinformatie om slachtoffers ertoe te verleiden persoonlijke, gevoelige of financiële informatie vrij te geven.

Zo is het aantal gevallen van phishing (het lokken van iemand -vaak via e-mailbericht op een maandag of dinsdag- naar een valse (namaak) website om daar gevoelige gegevens buit te maken) flink gegroeid sinds het verplichte thuiswerken door de coronacrisis.
Daarom roepen FIOD, het Anti Money Laundering Centre (AMLC), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en advies- en accountantsorganisatie PwC in het Financiële Dagblad op tot extra alertheid.
Altijd aangifte doen
Wat kunnen medewerkers zelf doen? Het is het noodzakelijk dat alle updates worden uitgevoerd, ook op privé laptops als die voor werk worden gebruikt. Een goed antivirusprogramma is eveneens onmisbaar. Verdachte mailtjes moeten gecontroleerd worden, zoals e-mails waarin gevraagd wordt om op korte termijn geld over te maken of e-mails van een onbekend afzenderadres. Stuur ze door naar uw leidinggevende en/of IT-afdeling. Maak er ook melding van bij de Fraudehelpdesk.
Is uw organisatie slachtoffer geworden van cybercrime? De FIOD hamert erop om altijd aangifte te doen en de bank te informeren. Zo kunnen er maatregelen worden genomen en wordt er kennis opgedaan over de manier waarop cybercriminelen te werk gaan.

Bron: Rendement.nl/Bitdefender