Telefoon: 0593 850202     Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

16 apr 2018

Meer dan 10.000 meldingen van datalekken in 2017

 
Gelezen: 329 keer

In 2017 zijn er ruim 10.000 datalekken gemeld. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat is een toename van 70 procent in vergelijking met de 5.849 meldingen in 2016. Sinds het begin van dat jaar geldt de Meldplicht Datalekken. De meeste datalekken werden zoals tot nu toe elk kwartaal gemeld door organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Volgens AP- Voorzitter Aleid Wolfsen betekent de forse toename van het aantal meldingen enerzijds dat de bekendheid van de meldplicht toeneemt. “Anderzijds baart het ons zorgen dat de beveiliging nog vaak niet op orde is.”

  • 47% van de gemelde datalekken in 2017 betreft persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd.
  • 15% van kwijtgeraakte persoonsgegevens door bijvoorbeeld een verloren of gestolen laptop, usb-stick of tas met dossiers.

Het gaat in de meeste gevallen om NAW-gegevens, geslacht, geboortedatum en BSN.

Sectoren
In 2017 kwamen de meeste meldingen van datalekken van organisaties uit de volgende sectoren:
Gezondheid en welzijn (3.105 meldingen).
Openbaar bestuur (2.000 meldingen).
Financiële dienstverlening (1.984 meldingen).
In 2016 kwamen de meeste meldingen ook uit deze sectoren.

AVG
De AP startte vorig jaar rond de 635 onderzoeken naar beveiliging en mogelijke datalekken. Hieronder vielen ook onderzoeken naar mogelijke datalekken bij organisaties die dit níet hebben gemeld bij de toezichthouder. Over het algemeen leidden de onderzoeken tot een waarschuwing en beëindiging van de overtreding. Een deel van de onderzoeken loopt nog.

De meldplicht datalekken blijft onder de AVG (vanaf 25 mei 2018) grotendeels hetzelfde.
De AVG stelt wel strengere eisen aan de registratie van datalekken. Een organisatie moet voortaan alle datalekken documenteren en niet meer alleen de gemelde datalekken. Daarnaast zijn de boetes vanaf 25 mei hoger (tot 4% van de jaaromzet). Nederland liep overigens voorop met de meldplicht. Vanaf 25 mei 2018 krijgen alle EU-landen te maken met de meldplicht datalekken.

 

Bron: Nieuws.Social

Gerelateerde items (op tag)

No-nonsense bedrijfsfilosofie

Grafiek Creatieve Communicatie kijkt altijd verder en breder. Denkt mee en is proactief. Komt met gevraagde en ongevraagde adviezen. Maar altijd met de instelling om het beter te doen en uniek te zijn met een creatieve invulling.
Grafiek is een betrokken en uitermate flexibel bureau dat snel acteert en altijd denkt in oplossingen. Door een lage overhead kunnen we dat uitvoeren tegen hele gunstige en correcte tarieven.

Grafiek, het marketing- reclamebureau met een creatieve geest op een meedenkend niveau.
Creativiteit onderscheidt!

Social